Președintele ales, Jean-Claude Juncker, a transmis vineri, 5 septembrie, prim-ministrului Italiei, Matteo Renzi, în calitatea sa de președinte al Consiliului Uniunii Europene, lista comisarilor desemnați.

Aceasta vine în completarea unei serii de interviuri pe care președintele ales Juncker le-a avut, în ultimele zile, cu fiecare dintre candidații la funcția de comisar, precum și a propunerii de numire, la 30 august, a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.

Etapele următoare:

Consiliul Uniunii Europene trebuie să își dea acum acordul asupra acestei liste, în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), urmând ca lista să fie publicată apoi în Jurnalul Oficial al UE (publicația oficială a actelor legislative ale UE). Ulterior, președintele ales Juncker intenționează să anunțe, cel mai devreme la mijlocul săptămânii viitoare, distribuirea portofoliilor și modul în care preconizează să organizeze activitatea următoarei Comisii Europene.

În etapa următoare, Parlamentul European trebuie să aprobe întregul colegiu al comisarilor, inclusiv președintele Comisiei și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene. În prealabil, vor avea loc audieri ale comisarilor desemnați în cadrul comisiilor parlamentare relevante, în conformitate cu articolul 118 din Regulamentul de procedură al Parlamentului. De îndată ce Parlamentul European și-a dat aprobarea, Consiliul European numește în mod oficial Comisia Europeană, în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) din TUE.

Lista propusă a comisarilor desemnați pentru viitoarea Comisie, în ordine alfabetică:

commissioners 092014-en-v4Vytenis ANDRIUKAITIS (Lituania)

Andrus ANSIP (Estonia)

Miguel ARIAS CAÑETE (Spania)

Dimitris AVRAMOPOULOS (Grecia)

Elżbieta BIEŃKOWSKA (Polonia)

Alenka BRATUŠEK (Slovenia)

Corina CREȚU (România)

Valdis DOMBROVSKIS (Letonia)

Kristalina GEORGIEVA (Bulgaria)

Johannes HAHN (Austria)

Jonathan HILL (Regatul Unit)

Phil HOGAN (Irlanda)

Vĕra JOUROVÁ (Republica Cehă)

Jyrki KATAINEN (Finlanda)

Cecilia MALMSTRÖM (Suedia)

Neven MIMICA (Croația)

Carlos MOEDAS (Portugalia)

Pierre MOSCOVICI (Franța)

Tibor NAVRACSICS (Ungaria)

Günther OETTINGER (Germania)

Maroš ŠEFČOVIČ (Slovacia)

Christos STYLIANIDES (Cipru)

Marianne THYSSEN (Belgia)

Frans TIMMERMANS (Țările de Jos)

Karmenu VELLA (Malta)

Margrethe VESTAGER (Danemarca)

Sursa: Comisia Europeana si EurActiv.ro