August 2014 a fost cea mai calduroasa luna de pe planeta, din ultimii 134 de ani (1880), a anuntat Agentia Oceanografica si Atmosferica Americana (NOAA).

,,August 2014 a fost, de asemenea, a 38-a luna consecutiva in care temperatura globala terestra s-a situat peste temperaturile medii din secolul XX, fenomen care a mai fost inregistrat doar in 1976. Temperatura medie de suprafata a oceanelor, in aceeasi luna, a fost de 16,35 grade Celsius, cu peste 0,75 de grade Celsius peste mediile globale inregistrate in secolul XX”, precizeaza, intr-un raport, NOAA.

Potrivit NOAA, incalzirea globala se intensifica din 1960, anul 2013 fiind cel mai calduros din ultimii 133 de ani. In medie, temperatura globala a crescut cu 0,6 grade Celsius in perioada 1880-2013, iar ritmul de crestere a temperaturilor medii globale a fost mai intens odata cu anii 1960. In perioada 1964-2013, temperatura medie globala a inregistrat o crestere de 0,15 grade Celsius.

În 2036, temperatura medie globala atinge pragul critic

2036 ar putea fi, potrivit calculelor realizate de climatologul Michael Mann, anul in care temperatura medie globala va atinge un prag critic pentru om. Şi climatologul Roxana Bojariu impartaseste ideea potrivit careia efectul cel mai d temut al schimbarilor climatice poate fi disparitia speciei umane.

Roxana Bojariu a specificat ca efectele economice si de mediu ale dezastrelor naturale devin din ce in ce mai vizibile si mai grave.

,,De ce este considerat 2036 un prag periculos pentru om? Potrivit celui de-al IV-lea Raport al GIEC, publicat in 2013, daca temperatura de la suprafata Terrei va creste cu 2 grade Celsius, fata de sfarsitul secolului al XIX-lea, specialistii ne asigura ca toate aspectele civilizatiei umane vor avea de suferit, incepand cu cu economia, hrana sau apa si incheind cu securitatea nationala”, a spus Michael Mann.

Roxana Bojariu considera ca schimbarile climatice influenteaza deja ecosistemul si viata de zi cu zi a omului. Oamenii de stiinta se asteapta ca in viitor inundtiile, seceta si incendiile, mai ales cele din paduri, sa creasca afectand semnificativ viata oamenilor si bunurile materiale.

Sursa: Green Report