Romania are un “risc mediu” sa fie afectata de un dezastru natural, releva cel mai recent raport World Risk Index (WRI) publicat de ONU.

Conform Raportului Mondial al Riscurilor, Romania are un risc de 6,78 la suta, ceea ce o situeaza pe pozitia 82 intr-o ierarhie formata din 173 de tari.

Raportul WRI, realizat de Institutul pentru Mediu si Securitate Umana din cadrul Universitatii Natiunilor Unite, a fost dat publicitatii astazi, 13 octombrie. Aceasta data este declarata Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.

Incepand din anul 2009, Organizatia Natiunilor Unite foloseste aceasta zi pentru a promova masurile de aparare impotriva dezastrelor naturale si de pregatire a populatiilor pentru astfel de fenomene, la nivel global.

ciale

Raportul ONU avertizeaza ca ”riscul de catastrofe naturale al oricarei tari depinde inclusiv de conditiile economice, sociale si institutionale ale societatii sale”.

WRI ierarhizeaza 173 de state in functie de indicatori privind susceptibilitatea structurala, capacitatea de gestionare a unei catastrofe naturale si expunerea la hazarde naturale.

Romania, pe locul 82, este mai expusa riscurilor decat Republica Moldova (108), Botswana (109) si Bulgaria (118). Pentru Bulgaria, riscul unui dezastru natural este de numai 4,56 la suta. Ceva mai expusa decat Bulgaria, dar mai sigura decat Romania, este Ungaria, cu un risc de 5,87 la suta.

Tara europeana cea mai sigura este considerata Islanda, cu un risc de 1,53 la suta.

Pe plan mondial, Qatar este statul cu cel mai scazut risc de dezastre naturale, ocupand pozitia 173 in clasament.

Tara cu cel mai mare risc de dezastre naturale a fost desemnata Vanuatu. Micul stat insular din Oceanul Pacific este lovit frecvent de ciclonuri si este extrem de vulnerabil in fata schimbarilor climatice.

"Mecanismele de reactie la nivel guvernamental si local trebuie sa devina mai eficiente"

Pentru Romania, problemele sunt cunoscute la nivel guvernamental, iar principala institutie responsabila in acest domeniu este Ministerul Mediului si Padurilor.

”Performanta institutiilor este decisiva, atunci cand comunitatile sunt lovite de dezastre naturale. Romania s-a confruntat, din pacate, cu foarte multe astfel de situatii in ultimii ani. Mecanismele de reactie, la nivel guvernamental si local, trebuie sa devina tot mai eficiente. Dar, in acelasi timp, noi ne propunem sa concentram mult mai multe eforturi catre actiunile de prevenire si limitare a efectelor acestor dezastre. Ne luptam sa gasim finantare pentru cat mai multe lucrari, precum perdele forestiere, canale de irigatie, impaduriri ale terenurilor degradate, pentru o mai buna protejare a comunitatilor de efectele inundatiilor, viscolelor, secetei, alunecarilor de teren. In acelasi timp, nu ignoram nici elaborarea unor programe concrete de instruire si participare directa a populatiei la prevenirea si inlaturarea efectelor distructive ale acestora”, sustine ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb.

 

Sursa: Green Report