Carbunii vor reprezenta principala sursa de energie in viitor. Cea regenerabila nu va reusi sa ajunga la dimensiunea acestora din urma, noteaza cativa analisti citati de Business Insider.

Unii cercetatori sunt convinsi ca viitorul energiei apartine gazelor naturale. “Nimic mai eronat. Energia viitorului o reprezinta carbunii”, ii contrazic oamenii de stiinta, citati de site-ul american Business Insider.

Greg Boyce, CEO-ul companiei Peabody, producatoare de carbuni, spune ca acest sector va deveni principala sursa de energie a lumii, cea care a determinat si cea mai rapida crestere de combustibili la nivel global.

Boyce nu este singurul care crede in aceasta idee. Corporatia britanica BP a publicat recent un raport care atesta acelasi lucru.

- carbunii vor ramane principala materie prima folosita de chinezi in prelucrarea combustibililor. Cota lor de piata se va reduce insa de la 70% la 50% pana in 2030;

- carbunii vor ramane principala sursa de energie si pentru indieni, tara in care consumul se va ridica la 48% in urmatorii 20 de ani;

- utilizarea carbunelui la nivel mondial se va majora la 39% in urmatorul deceniu;

- sursele de energie regenerabila, precum cea nucleara, hidro sau eoliana, vor atinge actuala raspandire a carbunilor in lume abia peste 10 ani;

- tarile non-membre ale Conventiei Organizatiei de Cooperare Economica si Dezvoltare isi vor creste anual consumul de carbuni cu cel putin 2,1% pana in 2030.

- in acest moment, carbunii reprezinta cea mai ieftina sursa de energie din lume, in timp ce pretul gazelor naturale creste in permanenta.

- intre timp, energia nucleara ajunge la cateva mii de dolari pe MW;

- carbunii raman principala sursa de alimentare a cailor ferate.

- „Statele Unite ale Americii trimit Europei carbunii sai ieftini, iar trendul va continua”, se arata in studiul citat de Business Insider.
Sursa :Incont