DE CE RECICLAM?

1. Pentru sanatate. Deseurile de echipamente electrice si electronice contin substante periculoase precum mercur, cadmiu, crom, plumb, beriliu. Expunerea la astfel de substante poate fi devastatoare pentru sanatatea populatiei. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mercurul este un elemen nociv care produce efecte adverse la nivelul rinichilor si sistemului digestiv, probleme neurologice, iar cadmiul afecteaza rinichii, plamanii, ficatul si sistemul osos.

Prin reciclarea DEEE, aceste deseuri sunt supuse unui tratament riguros, in timpul careia substantele nocive sunt eliminate in conditii de securitate, evitand poluarea mediului inconjurator si afectarea sanatatii umane.

2. Pentru mediu. Daca sunt depozitate la gropile de gunoi si nu sunt tratate corespunzator, DEEE polueaza solul, apa si aerul. Cadmiul prezent in bateria telefonului este suficient pentru a polua 600.000 l apa. CFC prezent in echipamentele frigorifice are efecte nocive si ireversibile asupra stratului de ozon, contribuind astfel la incalzirea globala. Tratarea si reciclarea deseurilor minimeaza impactul acstora asupra mediului.

3. Pentru resurse. DEEE au in componenta lor o serie de metale pretioase, aluminiu, sticla care pot fi reciclate la nesfarsit. Prin reciclarea DEEE, fractiile rezultate pot fi refolosite ulterior in productia de echipamente noi si bunuri. Acest lucru duce la reducerea consumului de materii prime, resurse naturale deja in deficit. 

Procesul de recuperare 10 kg de aluminiu din reciclarea DEEE consuma doar 10% din energia utilizata pentru producerea primara

Este mai ieftin sa extragi aur dintr-o tona de telefoane mobile uzate decat extragerea aceleeasi cantitati dintr-o tona de minereu.

In fiecare an, locuitorii UE produc 6 milioane tone DEEE, iar acest volum continua sa creasca cu 3-5% anual, cu o rata de crestere de aproape 3 ori mai mare decat pentru totalitatea deseurilor generale. 

La fiecare achizitionare de echipament electric sau electronic, consumatorii achita taxa de gestionare a DEEE (taxa de timbru verde) prin intermediul careia, Asociatia Environ asigura organizarea in mod eficient a sistemului de gestionare a DEEE.

DEEE pot fi predate la punctele de vanzare sau in oricare dintre punctele de colectare din reteaua Environ.