cadru legislativ

shutterstock 227299168x

In conformitate cu Conditionalitatile Ex-Ante din Regulamentul General al UE, Obiectivul Tematic nr. 6, in calitate de Stat Membru, Romania trebuie sa indeplineasca o serie de obligatii cu privire la promovarea investitiilor durabile din punct de vedere economic si al mediului in sectorul deseuri, in particular prin dezvoltarea planurilor de management al deseurilor.

Directiva 2012/19/EC stabileste responsabilitatea extinsa a producatorului, o abordare a politicii de mediu in care raspunderea unui producator pentru produsul sau este extinsa pana la etapa de post consum din ciclul de viata al acelui produs. Organizatiile colective sunt vazute ca parte a lantului de reciclare cu rolul de a inchide costurile pe circuit, de la colectarea de la populatie catre tratare si in final reciclare, precum si instrumente importante in sprijinul punerii in aplicare a ierarhiei europene a deseurilor.

Managementul deseurilor electrice nu poate fi realizat insa ca sarcina exclusiva a organizatiilor colective ale producatorilor, ci presupune o implicare in egala masura din partea autoritatilor centrale si locale. Una dintre conditiile prealabile pentru asigurarea tratarii si reciclarii DEEE este colectarea separata, iar in acest scop, trebuie sa existe un cadru legal coerent in tara noastra,  serviciile publice de colectare selectiva din usa in usa sa functioneze bine, integrate facilitatilor adecvate precum centre municipale de colectare la care gospodariile particulare sa predea gratuit deseurile DEEE.