URBANWINS

 

Urban_WINS, un nou proiect European finantat prin Programul de Cercetare si Inovare “Horizon 2020”, va studia modul in care orasele utilizeaza resursele si produsele realizate, precum si modul in care sunt eliminate deseurile generate, in vederea dezvoltarii si testarii unor planuri si solutii inovative, in scopul imbunatatirii metodelor de prevenire si gestionare a deseurilor. Aceste planuri strategice vor fi testate in 8 orase-pilot din 6 tari europene – Austria, Italia, Portugalia, Romania, Suedia si Spania.

Lansat in luna Iunie 2016, proiectul va analiza strategiile actuale utilizate in prevenirea si gestionarea deseurilor dintr-un numar total de 24 orase si va evalua felul in care acestea contribuie, prin flexibilitate, la utilizarea eficienta a resurselor. Proiectul va urmari abordarea “metabolismului urban”, conform careia orasele sunt considerate organisme vii care utilizeaza resurse naturale si creeaza un flux material si de energie. Rezultatele proiectului vor fi utilizate pentru a defini obiectivele si indicatorii Planurilor Strategice pentru Prevenirea si Managementul Deseurilor in cele 8 orase-pilot: Cremona, Torino si 2 orase situate in zona metropolitana a Romei (Italia), Bucuresti (Romania), Leiria (Portugalia) si Manresa si Sabadell (Spania).

Participarea activa a cetatenilor, guvernelor, organizatiilor, furnizorilor, institutelor de cercetare si centrelor educationale este prevazuta a se desfasura prin intermediul unor “agore” ce vor fi organizate atat fizic, cat si online, in cele 8 orase-pilot, ocazii cu care participantii vor putea impartasi opinii si idei si vor putea planifica solutii.

Abordarea participativa e o valoare adaugata a Urban_WINS, intrucat viziunea tuturor jucatorilor relevanti din domeniul generarii si managementului deseurilor la nivel urban va fi luata in considerare la elaborarea noilor strategii si testarea solutiilor inovative impreuna cu ceilalti participanti. Recomandarile si instrumentele rezultate vor fi transferabile si altor orase. Rezultatul final al proiectului va consta intr-un set de instrumente care vor putea fi utilizate in mod participativ si pe baze stiintifice, in procesul luarii deciziilor si planificarii activitatii de gestionare a deseurilor, urmand a fi accesibile oricarei autoritati publice de pe teritoriul Europei.

Urban_WINS urmareste trecerea la modele de consum si productie sustenabile, precum si dezvoltarea unui management mai eficient al deseurilor, pentru imbunatatirea calitatii vietii urbane si a bunastarii cetatenilor.

Proiectul, care se va desfasura pe o durata de 3 ani, este coordonat de Municipalitatea Cremona din Italia, in parteneriat cu 26 de participanti internationali.

Detalii despre proiect sunt disponibile pe pagina oficiala http://www.urbanwins.eu/