Comisia Europeana a demarat miercuri proceduri de infringement impotriva Romaniei, pentru nerespectarea obligatiilor UE in domeniul deseurilor, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Aceasta vizeaza nefurnizarea de rapoarte cu privire la atingerea obiectivelor de reutilizare, reciclare si valorizare, potrivit directivei cadru cu privire la deseuri (Directiva 2008/98/CE), directivei referitoare la deşeurile de echipamente electrice şi electronice (Directiva 2002/96/CE), directivei privind bateriile (Directiva 2006/66/CE), directivei privind ambalajele (Directiva 94/62/CE), directivei referitoare la vehiculele ajunse la finalul ciclului de viaţă (Directiva 2000/53/CE) şi regulamentului referitor la transferul deşeurilor (Regulamentul (CE) nr. 1013/2006). Natura si tipul obligatiilor variaza de la o directiva la alta.

Celelalte state impotriva carora Comisia Europeana a lansat proceduri de infringement sunt Cipru, Franţa, Italia, Marea Britanie, Spania, Malta, Irlanda, Olanda, Grecia, Suedia, Danemarca, Slovenia şi Luxemburg.

Celelalte state impotriva carora Comisia Europeana a lansat proceduri de infringement sunt Cipru, Franţa, Italia, Marea Britanie, Spania, Malta, Irlanda, Olanda, Grecia, Suedia, Danemarca, Slovenia si Luxemburg. 

Directiva (UE) 2015/2087 a modificat normele UE (Directiva 2000/59/UE) care prevad obligatia navelor de a notifica o serie de informatii inainte de intrarea in port, cum ar fi volumele si tipurile de deseuri care trebuie livrate si capacitatea de stocare de la bord. De asemenea, directiva a adaugat cerinta privind notificarea de informatii cu privire la ceea ce s-a livrat efectiv in instalatiile de preluare din ultimul port de escala.

Directiva Comisiei a fost adoptată pentru a se asigura coerenta cu măsurile adoptate la nivelul Organizației maritime Internaționale (OMI) și pentru a se evita incertitudinea in randul utilizatorilor si autoritatilor portuare. Directiva trebuia sa fie transpusă in legislatia nationala pana la 9 decembrie 2016 cel tarziu, insa pana in prezent, Austria, Cipru, Portugalia si România nu au transpus-o. Cele patru state membre au la dispoziție două luni pentru a remedia situația; în caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE.

Sursa : evz.ro -  Evenimentul Zilei