Asociatia Environ a sarbatorit alaturi de structurile europene de transfer responsabilitate DEEE 15 ani de activitate ai WEEE FORUM

Cu ocazia celei de-a cincea Conferinte Internationale, gazduite de WEEE Malta, WEEE Forum a celebrat 15 ani de activitate si si-a prezentat viziunea pentru asigurarea unui viitor eficient si durabil in domeniul colectarii si reciclarii deseurilor de echipamente electrice si electronice.  WEEE Forum solicita o cooperare mai stransa pentru atingerea obiectivelor ambitioase de colectare a deseurilor electronice.

WEEE Forum reprezinta vocea a 31 de organizatii de preluare a responsabilitatilor producatorilor de DEEE-uri (OTR) din Europa, Australia si Asia. Mandatate de 31.000 de producatori pentru a colectare, recicla si valorifica la cele mai inalte standarde 17 milioane tone de DEEE, sistemele de transfer responsabilitate au contribuit la dezvoltarea unei economii europene mai eficiente din punct de vedere al resurselor si al durabilitatii.

Jan Vlak, presedintele WEEE Forum a declarat: "Obiectivul de colectare de 65% din echipamentele vandute, sau 85% din DEEE generate, va fi o provocare pentru aproape toate statele membre, daca nu incurajam cooperarea dintre factorii interesati si nu se imbunatateste aplicarea legii.”

Karmenu Vella, Comisarul European pentru mediu al Comisiei Europene, a declarat in deschidere conferintei ca: ,,Deseurile de echipamente electrice si electronice furnizeaza un prim exemplu de motivare a eforturilor de reciclare; se reflecta pozitiv la nivelul mediului inconjurator, al industriei si creeaza locuri de munca ". El a continuat spunand ca: "Această industrie este un foarte bun exemplu pentru a arata de ce trebuie sa trecem de la gestionarea deseurilor la gestionarea resurselor si de ce trebuie sa gasim solutii pentru o economie circulara".

"Producatorii accepta necesitatea de a finanta costurile finalul ciclului de viata al echipamentelor electrice si electronice, dar trebuie sa aiba autoritatea de a gestiona si controla costurile", adauga Philip Morton, vicepresedinte al WEEE Forum . "Legislatia trebuie sa garanteze ca responsabilitatea costurilor producatorilor este clara si ca au dreptul legal de a aproba punctele de colectare, colectorii si reciclatorii de DEEE".

"Toate statele membre ale UE trebuie sa urmeze exemplul olandezilor, belgienilor, irlandezilor, lituanienilor si francezilor si sa faca din standardele EN 50625 privind colectarea, logistica si tratarea DEEE-urilor obligatorii din punct de vedere juridic", subliniaza Pascal Leroy, Secretar General, WEEE Forum.

WEEE Forum va continua sa joace un rol important in progresul spre o economie circulara si va evidentia atat realizarile cat si probleme de interes major de pe piata deseurilor de echipamente electrice si electronice.

Mai multe informatii despre eveniment sunt disponibile pe site-ul : www.weee2017.com