Una dintre problemele cu care se confrunta actorii implicati in colectarea deseurilor provenite din echipamente electrice si electronice (DEEE) este cantitatea redusa de deseuri generate. in Romania, problema este pusa pe seama unui nivel de trai scazut. Lipsa deseurilor inseamna ca tintele de colectare, asumate de Romania prin OUG nr.5/2015, nu pot fi indeplinite. Problemele au fost exprimate in cadrul conferintei Circular 3.0, organizata de Asociatia Green Revolution in parteneriat cu Ministerul Mediului.
Prin OUG nr. 5/2015, in perioada 2017 – 2020, la nivel national trebuie colectate 45% din cantitatea totala de DEEE-uri introduse pe piata.
Roxana Puia de la Asociatia Environ (organizatie de transfer de responsabilitate a producatorilor de DEEE-uri) spune ca principala problema o reprezinta accesul la deseuri si nivelul scazut de trai.
Una dintre principalele probleme cu care ne confruntam in atingerea tintelor colectare a echipamentelor electrice si electronice este accesul la deseuri. Conform unor rapoarte furnizate de UE, Romania este una dintre cele mai sarace tari avand un grad de dotare (n.r. cu echipamente electrice) al gospodariilor foarte scazut. Echipamentul care se regaseste in 90% din gospodarii este aragazul. in rest, 4 din 5 gospodarii au masini de spalat sau 3 din 5 gospodarii au cuptoare cu microunde. Asadar, nivelul scazut de trai si saracia populatiei afecteaza grav generarea de deseuri de echipamente electrice, disponibile pentru colectare.
De asemenea, crede aceasta, o alta problema este ca „responsabilitatea colectarii cade cumva doar pe sarcina producatorului si a organizatiilor de transfer de responsabilitate, in conditiile in care accesul la deseuri si sarcina de organizare apartine municipalitatilor”.
Din perspectiva problemelor intalnite in randul autoritatilor, Vasilica Baciu, director in Directia Servicii Comunitare de Utilitate Publica din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale, spune ca marea problema este constientizarea in randul publicului.
Marea problema este constientizarea problemei de catre toti actorii implicati. De la politici coerente, sisteme integrate cu tot ce presupun aceste strategii nationale, pana la nivel de cetatean si educational.
Ce solutii ar putea fi adoptate
Raluca Ouriaghli, directorul Ateliere fara Frontiere (OTR), crede ca o solutie pe care autoritatile ar trebui sa o aiba in vedere este impunerea de tinte separate.
Trebuie impuse chiar si tinte foarte modeste, dar tinte separate, obiective separate pentru prevenire, pentru reducere, pentru pregatire pentru reutilizare, pentru reciclare, pentru valorificare prin co-incinerare, si pentru eliminare. Atata vreme cat un agent are posibiltatea sa se duca la depozitul de gunoi si sa arunce, este perfect legal. si nu il sanctioneaza nimeni pentru ca nu a incercat sa reutilizeze, sa recicleze sau sa valorifice. Trebuie sa existe aceste tinte separate, altfel nu se va intampla nimic.
Potrivit datelor furnizate de ANPM, in 2014, tinta de colectare la nivel national a fost de 81.854 viagra pas cher de tone de DEEE-uri si s-au colectat 32.158 de tone, reprezentand circa 39% din obligatia europeana, ceea ce corespunde unei rate de colectare de 25% conform noului algoritm de calcul al tintei potrivit OUG nr.5/2015

Sursa: Green Report