Parlamentul si Consiliul European au hotarat sa retraga sistemul de etichetare energetica A+++ pentru electrocasnice si sa revina la sistemul vechi, cu litere de la A la G. Deocamdata, schimbarea sistemului de etichetare este o propunere legislativa agreata de cele două institutii.

In aceeasi initiativa legislativa, se mai afla si crearea unei baze de date publice. Prin intermediul acesteia, consumatorii europeni pot compara produsele electrocasnice, pentru a face alegeri mai informate.

„Potrivit studiilor de piata, aproximativ 85% dintre cetatenii europeni iau in considerare etichetele de eficienta energetica in momentul in care cumpara un produs. Totusi, faptul ca cele mai performante electrocasnice au fost etichetate cu A+ si A+++ a indus in eroare consumatorii. Daca utilizatorilor le vor fi oferite informatii mai accesibile cu privire la consumul de energie al produselor si al echipamentelor, ei vor putea sa identifice mai usor produsele cele mai eficiente energetic”, se arata in comunicatul de presa al CE.

In prezent, sistemul de etichetare energetica la nivelul UE incepe de la A+++ si se termina la G. A+++ insemna ca produsul electrocasnic are cel mai redus consum de energie, in timp ce G indica cel mai mare consum. In trecut, UE a folosit sistemul de etichetare A-G.

Cu toate ca eficienta masinilor de spalat rufe, a masinilor de spalat vase, a frigiderelor si a altor produse s-a imbunatatit, producatorii de electrocasnice au facut lobby intens pentru ca in sistemul A-G sa fie introdus si A+++. De asemenea, organizatiile de mediu au acuzat ca aceasta metoda de etichetare induce in eroare consumatorul.

Comisia Europeana a salutat demersul. Pentru ca propunerile legislative să fie puse in practica, Parlamentul, Consiliul si Comisia Europeana trebuie sa cada de acord asupra lor. Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege final trebuie sa fie aprobat de Consiliu si de Parlament.

Sursa : Green Report