UrbanWINS a lansat Toolkit-ul UrbanWINS pentru elaborarea unor politici si actiuni mai eficiente privind deșeurile

Documentul conține cele mai bune practici, recomandări, considerații teoretice și practice, putând fi descărcat gratuit de AICI

Echipa UrbanWINS a lansat setul final de instrumente, Toolkit-ul UrbanWINS- „Un ghid privind utilizarea metabolismului urban și a proceselor participative pentru elaborarea de politici mai eficiente privind deșeurile urbane”.

Documentul încurajează decidenții politici, alți factori de decizie, experții în gestionarea deșeurilor și alti stakeholderi să contribuie la îmbunătățirea dezvoltării durabile a orașelor lor prin interpretarea problemelor și a politicilor privind deșeurile într-un mod inovator. Toolkit-ul UrbanWINS este un ghid teoretic și practic pe care utilizatorii îl pot descărca gratuit de pe site-ul_proiectului.

Documentul este împărțit în trei secțiuni.

Prima secțiune este compusă din cele mai bune 70 de practici de gestionare a deșeurilor implementate în întreaga Uniune Europeană, acoperind toate fluxurile de deșeuri relevante care pot fi sursă de inspirație pentru alții și merită sa fie replicate (ex. deșeuri de ambalaje, textile, deșeuri electrice și electronice, uleiuri uzate etc.).

A doua secțiune se concentrează pe metabolismul urban și instrumentele sale de implementare, cum ar fi aplicabilitatea Evaluării Ciclului de Viață –Life Cycle Assesment (LCA) sau indicatorii metabolismului urban si alte instrumente de lucru inovatoare.

A treia secțiune evidențiază procesele și tehnicile de implicare a părților interesate(stakeholderilor). Obiectivul acestui capitol este de a arăta cum pot fi demarate mecanismele participative, astfel încât părțile interesate să poată fi implicate în luarea în comun a deciziilor privind o mai bună prevenire și gestionare a deșeurilor.

Scopul final al Toolkit-ului UrbanWINS este de a prezenta abordarea urmată de cele 8 orașe pilot implicate în proiect și de a stimula replicarea acesteia în alte orașe și localități din Europa. Autoritățile locale și cercetătorii pot, de asemenea, iniția acest proces pornind de la rezultatele obținute.

Cremona, Albano Laziale, Torino și Pomezia (Italia), București (România), Leiria (Portugalia) și Manresa și Sabadell (Spania) și-au împărtășit experiențele, ca participanți la proiect, în scopul realizării acestui set de instrumente. Recomandările lor fac, de asemenea, parte din toolkit, astfel încât alte orașe să poată învăța despre provocările pe care trebuie să le depășească.

Articol preluat:

http://www.ecoteca.ro/urbanwins-lanseaza-toolkit-ul-urbanwins-pentru-elaborarea-unor-politici-si-actiuni-mai-eficiente-privind-deseurile.html?fbclid=IwAR0twwPoFa32pEF_PAmPy8dnfneT9c3PgKdLfzzcZ9HrYeRDt0TYmv_3WJ0

Rețeaua națională de puncte de colectare Environ vă oferă posibilitatea de a elimina în mod corect și responsabil deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)

app-store
google-play